Preskoči na vsebino

Košarica

Vaša košarica je prazna

Obrnjena torta iz rdečih pomaranč

Obrnjena torta iz rdečih pomaranč

Goreča ljubezen do rdečih lepotic

Rdeče pomaranče, sorta pomaranč s krvavim mesom in živo rdečim sokom, ki jih angleško govoreči svet poimenuje kar krvave pomaranče, so fantastičen zimski sadež. Njihova sezona nastopi, ko se zima počasi poslavlja, s tem pa napovejo prihod težko pričakovane pomladi.

Rdeče pomaranče

Rdeče pomaranče izvirajo iz Sicilije in „Arancia rossa di Sicilia“ (rdeča sicilijanska pomaranča) ima zaščiten geografski status. Sprva so bile rezervirane za višje sloje, kmalu pa so postale predmet trgovanja in dostopnejše za vse. Danes jih gojijo v Sredozemlju, največ v Italiji in Španiji. Njihova sezona je kratka, od decembra do aprila, zato so nekoliko dražje in težje dostopne kot običajne pomaranče.

Lahko obrežete vse rože, vendar prihoda pomladi ne morete preprečiti.

Pablo Neruda

Rdeča pomaranča ima enako količino vitamina C kot običajna in ena sama pomaranča zagotovi približno 70% dnevne potrebe. Vsebujejo tudi kalij, vitamin A, železo, kalcij in vlaknine. Temno rdeča barva rdečih pomaranč je posledica visoke vsebnosti pigmenta antocianina, vrste antioksidanta. Antocianini se razvijejo le ob nizkih nočnih temperaturah, na primer v jeseni in pozimi v Sredozemlju. Ti antioksidanti so znani po svojih protirakavih lastnostih, ščitijo telo pred prostimi radikali in zmanjšujejo tveganje za bolezni srca in ožilja. Nekatere sorte imajo lupino z živo rdečim odtenkom, druge pa so podobne običajnim pomarančam. Njihov okus je močan in izrazito sladek s pridihom cvetlične note in okusa po malini ter trpki češnji.

Rdeče pomaranče

Rdeča pomaranča

Sok rdeče pomaranče

Rdeče pomaranče

Rdeče pomaranče lahko zaužijemo sveže, lahko pa se naužijemo izžetega škrlatno-krvavega soka. Ta slasten sadež je okusen v tortah in sladicah, marmelada iz rdečih pomaranč pa slavi po slastnem okusu. Da bi njihov okus ohranili več časa, lahko rdečo lupinico krvavih pomaranč na tanko narežemo ali natrgamo in razdeljeno na porcije zamrznemo v zamrzovalni vrečki ali stekleni posodi ter jih zamrznjene hranimo do tri mesece.


RECEPT ZA OBRNJENO TORTO IZ RDEČIH POMARANČ

SESTAVINE

  • 3 bio rdeče pomaranče (2 narežemo na tanke rezine, 1 za lupino in sok)
  • 1 čajna žlička vanilijevega sladkorja
  • 250 g masla (in še nekaj za pekač)
  • 40 g medu
  • 200 g mandljeve moke (ali mletih mandljev)
  • 40 g ovsene moke (ali fino mletih ovsenih kosmičev)
  • 1 čajna žlička indijskega trpotca v prahu (psyllium husk)
  • 1 čajna žlička pecilnega praška
  • ½ žličke grobe soli
  • 4 jajca
  • 3 žličke drobno naribane pomarančne in limonine lupinice
  • 2 žlički vanilijevega ekstrakta
  • 20 ml svežega pomarančnega soka
  • 180 g kisle smetane
  • 1 čajna žlička svežih fino mletih semen kardamoma

PRIPRAVA

Pečico segrejemo na 175 °C (350 °F). Pekač premažemo z maslom in potresemo z vanilijevim sladkorjem. Dve krasni rdeči pomaranči (organskega izvora) dobro operemo in narežemo na tanke rezine in z njimi skrbno prekrijemo dno pekača, saj želimo doseči popoln izgled torte, ko jo bomo obrnili. (Če nam grenak in trpek okus ni najbližji, lahko peške in lupino tudi odstranimo.) Jajca nato ločimo in iz beljakov stepemo čvrst sneg. 

Maslo stopimo na rahlem ognju in pustimo, da se ohladi. K ohlajenemu maslu dodamo med, kislo smetano, sok rdeče pomaranče in lupinico limone ter pomaranče, kardamom in žličko indijskega trpotca v prahu. Premešamo, dodamo rumenjake ter ponovno dobro premešamo. Dodamo mandljevo in ovseno moko, grobo sol in pecilni prašek ter mešamo do gladkega. Počasi in postopoma umešamo še stepene beljake. Testo vlijemo v pripravljen pekač in po vrhu zgladimo z lopatko. Pečemo 30-40 minut, dokler torta na vrhu ni zlato zapečena. Pustimo, da se nekoliko ohladi, preden jo obrnemo na krožnik. Postrežemo s kremo iz rdečih pomaranč (blood orange curd) in okrasimo s stepeno smetano.

Torta iz rdečih pomaranč

Torta iz rdečih pomaranč

Torta iz rdečih pomaranč

Sledi mi na Instagramu

Vsakdanja kuhinjska čarovnija

Jestica

Sirovi štruklji
Slastni sirovi štruklji za vsako priložnost

Sirovi štruklji

Štruklji so tradicionalna slovenska jed, ki se je v 16. stoletju razvila iz samostanskega recepta v meščansko jed, rezervirano za posebne priložnosti. V 20.stoletju so se štruklji razširili po vsej...

Več
Romanesco
Preprost romanesco kari recept

Romanesco

Romanesco vsebije veliko vitamina K, vitamina C, kalcija, karotenoidov, luteina, polifenolov, železa, cinka, folata in prehranskih vlaknin, ki znižujejo holesterol. Romanesco je bogat z žveplom in ...

Več