Preskoči na vsebino

Košarica

Vaša košarica je prazna

Muškatna buča (Musquee de Provence)

Muškatna buča (Musquee de Provence)

Kremna juha iz pečene buče

Dnevi so vse krajši, listi spreminjajo barve in na debelo prekrivajo tla po nevihtah. Sezona buč je tu. V sezoni žetve igra buča osrednjo vlogo, saj simbolizira hvaležnost in obilje.

Raje bi sedel na buči in jo imel čisto zase, kot pa da bi se prerival na žametni blazini.

Henry David Thoreau

Buče simbolizirajo tudi potencial, saj je vsaka buča polna semen. Nikar jih ne zavrzimo, saj so dober vir antioksidantov, magnezija in cinka ter bogate z nenasičenimi maščobnimi kislinami omega-6. Odstranimo jih od bučnega mesa, par ur sušimo na zrako, potresemo s soljo, poprom in zelišči ter popečemo v pečici. Tako dobimo okusen prigrizek.

Obstaja na stotine različnih vrst buč, najpogostejše pa so muškatna, maslena in hokaido. Čeprav so nekatere buče primernejše za določene jedi, lahko v različnih receptih uporabimo katerokoli vrsto.

Muškatna buča

Muškatna buča Musquee de Provence je zelo velika, ploščata, nazobčana buča, ki tehta do 10 kg, ki ima temno zelen plodove, ki kasneje, ko dozorijo, postanejo čudovite zlato rjave barve. Meso je močno oranžne barve odličnega okusa in se lahko uživa tudi surovo. Muškatne buče so dobile ime po okusu, ki je sladek, a rahlo pikanten in spominja na muškatni orešček, zaradi česar so zelo priljubljene. Posebej okusna je za kuhanje in peko. Ima zelo dolg rok trajanja in z zrelostjo postaja vse bolj okusna.

Buče so polne vitaminov, mineralov in antioksidantov. Zaradi svoje svetlo oranžne barve so čudovit vir beta-karotena, ki ga telo pretvori v vitamin A. Vsebujejo večino vitaminov B, pa tudi vitamin C in E. Buče vsebujejo celo paleto antioksidantov, kot so alfa-karoten, beta-karoten in beta-kriptoksantin, ki nevtralizirajo proste radikale in tako delujejo proti vnetno ter zmanjšujejo tveganje za kronične bolezni in nekatere vrste raka.

Muškatna buča

Muškatna buča

Letni časi igrajo pomembno vlogo v Tradicionalni Kitajski Medicini (TKM), saj morajo biti usklajeni s pripadajočimi zemeljskimi elementi, živili, organi in čustvi. Tako kot se narava spreminja z letnimi časi, se spreminjajo tudi naša telesa in njihove potrebe. Vse je povezano in neposredno vpliva na telo, um in duha. Razumevanje tega nam lahko pomaga vzdrževati ravnovesje in preprečevati bolezen.

V preteklosti so ljudje izvajali Tao, način življenja. Razumeli so načelo ravnovesja, kot ga predstavljajo transformacije energij vesolja. Oblikovali so vaje za spodbujanje pretoka energije, da bi se uskladili z vesoljem. Prehranjevali so se uravnoteženo ob rednih urah, vstajali in legli ob rednih urah, izogibali so se preobremenjevanju svojih teles in uma ter se vzdržali vseh vrst pretiravanja. Ohranjali so dobro počutje telesa in duha; zato ni presenetljivo, da so živeli več kot sto let.

Maoshing Ni, Klasična medicina rumenega cesarja

Po TKM je jesen povezana z elementom kovine, ki je povezan s pljuči in debelim črevesom. Oba organa sodelujeta, da sprejmeta dobre stvari in se znebita odpadkov. Če so pljuča in debelo črevo v neravnovesju, se bo pojavila bolezen. Po TKM je jesen razdeljena na več stopenj.

Zgodnja jesen je najboljši čas za krepitev vranice, ki je med drugim odgovorna za prebavo in absorpcijo hranil, uravnavanje zastajanja vode in optimalno delovanje imunskega sistema. Našo vranično energijo poškodujejo prekomerno in neredno prehranjevanje, slabo žvečenje, presežek sladkorja in presne hrane ter pretirano razmišljanje. Preobremenjena vranica bo proizvedla odvečno sluz, kar bo poslabšalo alergije, bronhitis in prebavne težave. V zgodnji jeseni se je pomembno izogibati živilom, ki povzročajo vlago (sladkor in sladkarije, mlečni izdelki (razen jogurta in kefirja), vsem izdelkom iz bele moke, presežku surovega sadja in zelenjave ter hladnim pijačam) in podpirati vranico s toplimi kuhanimi živili zgodnje jeseni.

Pozno jeseni nastopi hladnejše vreme, ki ga spremlja suhost, ki močno prizadene pljuča. Pljuča igrajo pomembno vlogo v našem imunskem sistemu, saj uravnavajo kroženje Qi-ja po telesu. Pljuča so neposredno povezana s kožo in podpora pljuč jeseni lahko neposredno prepreči težave s kožo. Pri luskavici in atopijskem dermatitisu je v telesu vedno preveč toplote in premalo vode. Žalovanje je čustvo pljuč, zato je za pravilno delovanje pljuč pomembno, da predelamo in opustimo vso nakopičeno žalost iz preteklosti. Drugi organ jeseni je debelo črevo, ki ima funkcijo izločanja in spuščanja, tako fizičnega kot psihičnega.

Po TKM je najboljši način za ohranjanje zdravja v kateri koli sezoni uživanje pravilne in primerne hrane. Hrana, ki hladi, kot so solate, surova zelenjava in surovo sadje, je idealna za poletje, jeseni pa lahko našemu zdravju škoduje. V tem času je pomembno, da ostanemo hidrirani tako, da čez dan srkamo dovolj tople vode in se segrevamo z vročimi čaji ter uživamo hrano, ki vlaži in greje. Med ima protivirusne lastnosti in je odličen za zmanjšanje vnetja. Dušena jabolka, hruške, datlji ter drugo sezonsko sadje negujejo pljuča, vendar bi jih morali jesti le zjutraj in ne v pretiranih količinah zaradi visoke vsebnosti sladkorja, ki zasluzuje. Jeseni so priporočljivi tudi oreščki, predvsem orehi, kostanj in sladki mandlji, pa tudi sezamova semena. Ostra (pekoča) hrana in zelišča, kot so ingver, cimet, muškatni orešček, rožmarin, timijan, kurkuma, hren, kajenski poper, česen in čebula, spodbujajo in čistijo pljuča. Tudi bela živila, kot so cvetača, redkev daikon, bele gobe, oves, sezamovo seme, fižol, repa in zelje, prav tako podpirajo pljuča.

Živo oranžne buče, sladek krompir in korenje so idealna jesenska hrana, ki jo lahko uživamo v izobilju vso jesen, najbolje v obliki toplih in hranilnih juh in mineštr.

Muškatna buča


RECEPT ZA KREMNO JUHO IZ PEČENE MUŠKATNE BUČE

Sestavine

  • 800 g muškatne buče
  • 2 čebuli
  • 5 strokov česna
  • 1 por
  • 4 korenčki
  • 3 vejice svežega rožmarina
  • šopek svežega timijana
  • 5 lovorjevih listov
  • 2 žlici deviškega oljčnega olja
  • 1 žlička grobe soli
  • 1 žlička mletega muškatnega oreščka
  • 1 žlička mlete kurkume
  • 1/2 žličke mletega cimeta
  • sveže mlet črni poper
  • kajenski poper (po želji)
  • 500 ml polnomastnega kokosovega mleka
  • pest svežih listov žajblja
  • 1 žlica masla ali kokosovega olja
  • pest bučnih semen

Priprava

Pečico segrejemo na 220°C in pekač obložimo s pek papirjem. Bučo prerežemo, očistimo semena (nikar jih ne zavrzimo, saj so odličen prigrizek) in bučo narežemo na enakomerne rezine. Rezine zložimo na pekač, dodamo olupljeno in narezano čebulo, por, korenje in olupljene stroke česna. Dodamo svež rožmarin, timijan in lovorjeve liste, pokapamo z oljčnim oljem, solimo in popramo. Nežno premešamo. Pečemo približno 40 minut, tako da postane bučno meso mehko in se z lahkoto prepiči z vilico. Pustimo, da se nekoliko ohladi, nato pa bučne rezine olupimo, meso buče narežemo na kocke in damo v mešalnik (za resnično kremno juho). V mešalnik dodamo pečena zelišča, čebulo, česen, korenje in por ter muškatni orešček, kurkumo, cimet, kajenski poper in polnomastno kokosovo mleko. Če je materiala preveč, miksamo postopoma v več serijah (mešalnika nikoli ne napolnimo preveč). Poskusimo in dodatno začinimo po potrebi s soljo, poprom ali kajenskim poprom. Zmiksano kremno bučno juho damo v večji lonec in jo tik pred serviranjem na hitro segrejemo. Medtem v ponvi na majhnem ognju popražimo bučna semena, tako da zadišijo, ter dodamo malo soli in popra. Semena odstavimo in v isti ponvi segrejemo košček masla ter do hrustljavosti popečemo sveže liste žajblja. Juho postrežemo v posameznih krožnikih, potreseno s hrustljavimi listi žajblja in bučnimi semeni. Dober tek!

Muškatna buča

Muškatna buča

Sledi mi na Instagramu

Vsakdanja kuhinjska čarovnija

Jestica

Semena koprive - adaptogeno superživilo
Recept za hranljive energijske ploščice iz koprivnih semen

Semena koprive - adaptogeno superživilo

Semena koprive veljajo za divjo adaptogeno hrano, kar pomeni, da so izredno varna za uporabo, medtem ko pomagajo telesu pri soočanju s stresom, tesnobo in utrujenostjo. V telesu ustvarjajo ravnoves...

Več
Nevidna torta iz rdečemesnatih jabolk (Gâteau Invisible)
Jejte mavrico za zdrav mikrobiom

Nevidna torta iz rdečemesnatih jabolk (Gâteau Invisible)

Eden izmed mojih najljubših prehrambenih regulatorjev in pomočnikov so antocianini, flavonoidi, ki dajejo sadežem in zelenjavi njihovo specifično barvo. Tip antocianina, ki ga vsebuje sadež ali zel...

Več