Preskoči na vsebino

Košarica

Vaša košarica je prazna

Priprava na potovanje

Šamani pospremijo svoja potovanja z obredi in vedno potujejo z namero. Vzamejo si čas in se pripravijo s petjem in plesom. Tako očistijo um in postanejo »votla kost« – pravo orodje za moč vesolja. Ko boste pripravljeni na prvo potovanje, se odpravite z jasno namero in ciljem. Čeprav boste želeli zgolj raziskati spodnji, zgornji ali srednji svet, naj bo vaša namera jasna. Če boste oblikovali vprašanje, ga večkrat ponovite. Če boste zgolj legli in poslušali bobnanje, ne da bi določili namero, je sicer možno, da bo potovanje pomenljivo, vendar številni poročajo, da so potovanja brez namere nejasna in nepovezana. Ključ do vse duhovne prakse – pa naj gre za šamansko potovanje ali meditacijo – je zbranost. Pomembno je, da ostanete med potovanjem zbrani, ne da bi vas motil umski klepet ali vsakdanje stvari.

Šamanski boben

Najprej ugotovite, kateri del dneva je najprimernejši za potovanje. Morali boste eksperimentirati in odkriti, kdaj v dnevu se najbolje koncentrirate – ko ste sveži in imate jasen um, ki ni natrpan s podrobnostmi. Največ ljudi poroča, da najraje potujejo zjutraj, preden zaživijo vsakdanjo rutino. Pozne popoldanske ure navadno niso primerne za potovanje, kajti marsikdo pove, da so v tem dnevnem času potovanja razdrobljena in nejasna. Nekateri najraje potujejo zvečer, tik preden ležejo. Naj povem, da lahko potujem kadarkoli, če potujem za klienta, kadar potujem zase, pa so potovanja najbolj jasna zjutraj, preden me povleče iz napol budnega stanja v vsakdanjo rutino.

 

Kako potujem
  1. Razmislim o nameri ali vprašanju.
  2. Zastrem zavese in se umirim.
  3. Izrečem namero ali vprašanje in se osredotočim.
  4. Vklopim posnetek bobnanja.
  5. Skozi vodnjak se spustim v spodnji svet.
  6. Pristanem na zelenem, sončnem travniku.
  7. Zagledam žival moči in stopim k njej.
  8. Ve, kaj bi rada.
  9. Odpelje me (v gozd, k vodi ali v zgornji svet).
  10. Dobim odgovor. Vsakič.
  11. Ob znaku bobnov za vrnitev se zahvalim in odidem.

 

VLOGA BOBNA NA ŠAMANSKEM POTOVANJU

Ni pravil o dieti, najprimernejši za šamansko potovanje. Šamani številnih kultur se pred nekaterimi obredi in zdravljenjem držijo posebne diete. Sami morate raziskovati, katera hrana stopnjuje ali slabi sposobnost osredotočanja. Alkohol zagotovo ovira ohranjanje zbranosti in pozornosti. Po obilnem obroku je telo osredotočeno na prebavo in zelo verjetno se boste stežka osredotočili in ostali pozorni. Nekateri trdijo, da jim kofein pomaga ohranjati zbranost na potovanju. Po lastnih izkušnjah naj povem, da malo kofeina lahko pripomore k jasnim potovanjem, preveč kofeina pa lahko »zastre zavese« pred neobičajno resničnostjo.

Predlagam, da poiščete udoben, tih prostor, kjer vas nihče ne bo motil. Izklopite telefon. Potujete lahko sede ali leže. Ne pozabite, da bo potovanje bolj jasno, če boste zbrani, zato je nemara bolje, da vam ni preveč udobno, saj bi utegnili zadremati.

Potem ko se odločite za prostor, lahko zaplešete, zapojete, popevate in naredite nekaj razgibalnih vaj, da kisik preplavi telo. Tako boste odprli srce in lažje začutili enost z življenjem. Gibanje, ples, popevanje in petje pripomorejo k rušenju ovir ega, ki tudi preprečujejo jasnost potovanja. Naj dodam, da se duhovi sporazumevajo z nami skozi srce, saj na potovanjih »vidimo« skozi srce. Vzemite si čas in dihajte v srce, da se bolj odpre. Ljudem, ki se na potovanjih stežka zberejo, svetujem, naj se osredotočijo na globoko dihanje skozi srce, kar izjemno pomaga. Če se na potovanju raztresete ali če čutite, da ne doživljate ničesar, preverite, ali dihate skozi srce.

Ponavljajte namero potovanja in prošnjo, dokler se vnovič ne zberete in vrnete na pot.

Šamane opisujejo tudi kot ljudi, »ki vidijo v temi«. Veliko lažje je potovati v popolni temi. Zato nekateri zatemnijo prostor z zavesami ali roletami. Uporabite lahko tudi nekakšno prevezo za oči – kot sta bandana ali šal –, da svetloba ne vdira vanje. Naredite, kar se vam dozdeva najboljše.

Preden odpotujete in tudi med potovanjem, nekajkrat globoko vdihnite in izdihnite, da bo doživetje bolj jasno. In preden vključite posnetek bobnanja, jasno izrecite namero. Ponovite jo, kolikorkrat je potrebno, da boste povsem osredotočeni na cilj potovanja. Vizualizirajte mesto v naravi, skozi katero boste odšli v spodnji ali zgornji svet. Če boste odpotovali v srednji svet, vizualizirajte izhod, skozi katerega boste stopili.

Ne pozabite, da imate popoln nadzor nad tem, kam greste, s kom govorite in kdaj se boste vrnili. Potovanje niso sanje, v katerih nimate nadzora nad dogajanjem, če se niste naučili lucidno sanjati. Če vas muči mora, na primer, obtičite v njej, ne da bi jo znali prekiniti. Na šamanskem potovanju se vam to ne more zgoditi.

Med potovanjem lahko izbirate med prehajanjem v spodnji, srednji ali zgornji svet. Odločite se, ali boste navezali pogovor z duhom ali nadaljevali pot. Nikakor pa ne morete izbirati, kateri zaveznik vam bo ponudil pomoč, čeprav lahko ohranjate namero, da želite srečati tistega, ki ste ga spoznali na prejšnjem potovanju. Dovolite si presenečenje.

 

VLOGA BOBNA NA ŠAMANSKEM POTOVANJU

Večina šamanov vseh kultur prehaja v spremenjeno stanje zavesti ob monotonem ali ritmičnem bobnanju. V nekaterih izročilih uporabljajo raglje, palice in zvonove. Avstralski šamani uporabljajo didžeriduje in tleskajoče palice. Samiji na Laponskem in Norveškem prehajajo ob bobnanju ali enoličnem popevanju, imenovanem joiking. Enolični zvoki, ki jih porajajo ta glasbila, jih prenesejo v spremenjeno stanje zavesti in omogočijo uspešno potovanje v nevidne svetove.

Sodobni znanstveni instrumenti merijo možgansko aktivnost med spremenjenim stanjem zavesti. V običajnem stanju zavesti so naši možganski valovi v stanju beta, kot ga imenujejo znanstveniki, ki so tudi odkrili, da se upočasnijo ob poslušanju enoličnega bobnanja. Najprej preidejo v stanje alfa, ki nakazuje začetek meditativnega stanja. Nato se dodatno upočasnijo in preidejo v stanje teta, v katerem smo na šamanskem potovanju ter raziskujemo nevidne svetove in navezujemo stik z zavezniki.

Možno je tudi potovanje brez bobnanja, čeprav navada, da poslušate bobnanje ali drugo glasbo, ki pripomore k prehodu v spremenjeno stanje zavesti, pripomore k močnejši osredotočenosti in disciplini v šamanski praksi.

Mogoče boste še ves dan po potovanju deležni spontanih intuitivnih uvidov, vendar je prav, da oblikujete rutino znotraj šamanske prakse. Tako ostajajo potovanja jasno ločena od preostalega dneva.

Nekatera šamanska izročila vključujejo uporabo psihotropnih rastlin (halucinogenov) ali »rastlin videnja«, kot jih tudi imenujejo. Za Amazonijo in nekatere druge predele Južne Amerike so značilne številne psihotropne rastline, s katerimi šamani zdravijo ali pa jih uporabljajo za jasnovidno vodenje skupnosti. Dokazano je, da jih uporabljajo tudi šamani v drugih kulturah. Gre za kontroverzno temo, o kateri antropologi že dolgo razpravljajo.

Kakorkoli že, ker šamani tradicionalno uporabljajo bobne, raglje in druge oblike tolkal na svojih potovanjih, menim, da sta bobnanje in rožljanje najučinkovitejši, najprimernejši in najprilagodljivejši spremljavi za našo kulturo. Ker bomo s prakso šamanizma poskušali reševati težave našega časa, moramo poskrbeti, da so metode, h katerim se zatekamo, primerne in varne za sodobne ljudi.

Čeprav so tradicionalni šamani razvili lastne ritme bobnanja, ki podpirajo potovanja v neobičajno resničnost, je dr. Michael Harner odkril, da je za začetnike najprimernejša uporaba enega samega vzorca. Na povezavi je dostopen posnetek bobnanja v enoličnem ritmu. Izbirate lahko med daljšimi in krajšimi posnetki bobnanja. Priporočam, da eksperimentirate z njimi in ugotovite, katera dolžina se vam zdi najprimernejša.

 

IZDELAVA BOBNA ALI RAGLJE

Ragljo zlahka izdelate sami iz predmetov, ki jih imate doma. V primerno posodo vsujte nekaj koruznih zrn ali kamenčkov in dobili boste čudovito ragljo. Uporabite materiale, katerih zvoki so prijetni za uho. Všeč mi je zvok koruznih zrn, ki ga oddaja kar nekaj mojih ragelj. Če je potrebno, uporabim stekleničko tablet ali vitaminov, katerih zvok enako učinkovito podpira potovanje. Odpravite se v naravo in poiščite predmete, s katerimi lahko izdelate ragljo ali boben in ju posvetite z namero. Če bi ju raje kupili, pazite, da vam zvok ugaja in vam pomaga preiti v spremenjeno stanje zavesti. Nekateri ljudje imajo raje nižje, drugi pa višje tone. Vsak boben ali raglja ima svoj zvok, zato jih pred nakupom vedno preizkusite.

Podnebne spremembe lahko dramatično vplivajo na zvok bobna, izdelanega iz živalske kože. Opna na bobnu lahko ohlapni zaradi vlage, tako da zvok ni povsem jasen. Šamani osušijo boben z obrednim ognjem, da napnejo opno. Sodobna rešitev je uporaba sušilca za lase. Če živite v vročem in suhem podnebju in se koža zategne, postane zvok visok in rezek. Prav je, da opno nekako navlažite.

Naj priporočim uporabo bobna Remo, katerega opna je iz fiberskina, materiala, ki zdrži v vsakem podnebju. Bobni Remo niso izdelani iz živalske kože, zato so primerni tudi za tiste, ki iz filozofskih razlogov zavračajo bobne iz živalske kože. Moj boben je izdelan iz sintetičnega materiala, a ima kljub temu močnega duha, ki med bobnanjem resnično oživi.

Priporočam, da eksperimentirate z različnimi ritmi in hitrostmi bobnanja in rožljanja, saj boste le tako ugotovili, kateri vam omogočajo najboljše potovanje. Nekaterim bolj ustreza počasnejši ritem, sicer se počutijo, kakor da bi jih kdo priganjal. Če boste odkrili ritem ali hitrost, ki vam bolj ustreza od tistih na posnetku, si lahko posnamete lastno bobnanje in ga uporabite na potovanju. Predlagam tudi, da eksperimenirate z zvočniki in slušalkami. Nekateri poročajo, da se z njimi lažje poglobijo in učinkoviteje osredotočajo. Bobnanje sprošča, in če odpotujete, kadar ste preutrujeni, da bi se zbrali, se zlahka zgodi, da zaspite, kar nikakor ni nevarno – zbudili se boste osveženi.

 

VRNITEV S POTOVANJA

Zagotovo nočete, da bi vas med potovanjem kaj nepričakovano presenetilo ali pretreslo, tako da bi ga morali prekiniti. Žal je naša okolica pogosto hrupna in naučiti se moramo živeti s tem. Izurila sem se, da me med potovanjem ne motijo zvoki, ki se porajajo okoli mene. Pravzaprav se vsakič, ko me zmoti hrup, odločim poglobiti v potovanje, tako da hrupa ne zaznavam kot motnjo. Če me kaj izvrže iz potovanja in sem zbegana, se osredotočim na bobnanje in vrnem v potovanje, kjer je bilo prekinjeno.

Vrnitev s potovanja je povezana s čisto voljo, namero in izbiro. Če ne dobite vseh podatkov, ki ste jih potrebovali, ali če bi radi obiskali še katero drugo področje v neobičajni resničnosti, se na tako potovanje lahko odpravite kdaj drugič.

Med bobnanjem ne prejemate napotkov, spremenjen ritem udarcev pa je znak za vrnitev. Če se želite vrniti, preden ga zaslišite, se zahvalite bitju, s katerim govorite, poslovite se od njega in odidite po isti poti nazaj. Glejte se ali občutite, kako se vračate po isti poti, in odskočite na točki ali vstopu, ki ste ga uporabili za prehod v neobičajno resničnost. Vrnite se v prostor, kjer ležite ali sedite, snemite slušalke in izklopite posnetek bobnanja. Ni vam treba čakati na znak za vrnitev, čeprav prenekateri počakajo nanj.

Znak za vrnitev se začne s štirimi nizi hitrih sedmih udarcev. Ko ga zaslišite, se zahvalite in poslovite od bitja, s katerim govorite. »Nasvidenje« sporoča psihi, da se je nekaj končalo, pomaga pa vam tudi, da se ob vrnitvi s potovanja počutite bolj prizemljene. Ne pozabite, da šaman zbrano in disciplinirano odpotuje v neobičajno resničnost in se tako tudi vrne iz nje.

Po spremembi ritma in štirih nizih sedmih hitrih udarcev boste kakšno minuto slišali hitro bobnanje. Med njim se vrnite po isti poti na izhodišče in v prostor, kjer ležite ali sedite. Nato boste zaslišali zadnji niz sedmih kratkih udarcev, ki nakazujejo konec potovanja. Snemite prevezo z oči, odprite jih in izklopite posnetek.

Po tihem razmisleku o potovanju si boste morda zaželeli zapisati doživetje. Svetujem vam, da ste potrpežljivi s procesom in sočutni do sebe. Nisem naletela na človeka, ki ne bi mogel potovati, srečala pa sem številne, ki so opravili veliko potovanj, preden so začutili, da se nekaj dogaja na njih. Vsekakor nadaljujte s prakso – sprostite se, dihajte v srce, odprite vse čute, ne le vidnega, določite namero in zgodilo se bo, da boste odpotovali.

Žal živimo v kulturi, ki temelji na takojšnji zadovoljitvi. Šamansko potovanje je vseživljenjska duhovna praksa brez cilja. Ni prostora, kjer naj bi se znašli po nekaj ali celo dolgoletnih potovanjih. Nekoč sem imela priložnost, da sem spoznala šamana sibirskega plemena Ulči. Prišel je na obisk v zda, kjer je delal s skupino učencev. Ko sva se srečala, je bil v devetdesetih, potovati pa je začel pri sedemnajstih. Še vedno se je imel za »dojenčka« pri svojem delu. Odličen primer pristne šamanske naravnanosti do šamanskega potovanja!

Še zadnje opozorilo: ne poslušajte posnetka bobnanja med vožnjo!

 

 

Enovice

objave o knjigah

Šamansko potovanje

Šamansko potovanje

Knjiga Šamansko potovanje: vodnik za začetnike je obvezno branje za vse, ki želijo raziskovati nevidne razsežnosti. Sandra Ingerman podrobno razlaga troje svetov, kamor lahko odpotujemo, svetuje, k...

Več
Knjiga šamanov o življenju in prehajanju

Knjiga šamanov o življenju in prehajanju

Knjiga vsebuje dvanajst čudežnih zgodb o ljudeh, ki so z uporabo šamanskih energijskih tehnik doživeli izjemne telesne in čustvene ozdravitve. Temeljijo na Villoldovih izkušnjah zdravilca, strokov...

Več