Domov O NasPonudbaBlogReceptiKlubStikBrezlistnice Nazaj na prvo stran receptov
RECEPT

RECEPT

002

SLASTNI EPIKTETOV KOLAČ

PETEK, 27 NOVEMBER 2009

Sestavine (za velik pekač oziroma 8 oseb):

  • 400 g polnozrnate pirine moke
  • 220 g rjavega sladkorja oziroma melase
  • 20 g vanilijevega sladkorja 
  • 300 g kokosove moke (lahko tudi več kokosove moke namesto orehov – kombiniramo po želji)
  • 100 g zmletih mandljev
  • 100 g zmletih orehov 
  • 6 žlic kokosovega olja
  • 1 pecilni prašek
  • 2 žlički limoninega soka
  • ½ l donata ali druge mineralne vode
  • 2 majhna domača jabolka (naribamo z olupkom vred, če je jabolko neškropljeno)

Priprava (čas priprave: 5 minut mešanja surovin in 30 minut peke v pečici):

Pečico najprej prižgemo na 180°C. Vse zgoraj naštete surovine dobro zmešamo v veliki posodi, tako da dobimo konsistentno zmes. Zlijemo v pekač z visokim robom, ko je pečica segreta na 180 °C damo pekač v pečico in pustimo, da se peče 30 minut.

Potico vzamemo iz pečice, počakamo, da se ohladi in jo narežemo na kvadratne koščke. Po želji jo ponudimo z domačo višnjevo ali ribezovo marmelado, lahko pa tudi s čežano iz domačih jabolk. Vegi potica brez jajc, mleka ali bele moke je tako v zelo kratkem času pripravljena in izredno okusna. Če smo alergični na orehe, jih lahko nadomestimo z več mandlji ali z več kokosove moke. V zaprti posodi jo lahko hranimo več dni. Slastno!

Ajda Es

Rss feedObjavi na FacebookuObjavi na Twitterju
OBJAVI NA
0 KOMENTARJEV • ZA KOMENTIRANJE MORATE BITI PRIJAVLJENI
NAPIŠI KOMENTAR • ZA KOMENTIRANJE MORATE BITI PRIJAVLJENI
Ime (obvezno)
E-naslov (obvezno) - ne bo objavljen
URL

RECEPT

RECEPT

001

BULGUR Z BROKOLIJEM

SREDA, 25 NOVEMBER 2009

Sestavine (za 2 osebi):

  • 100 g bulgurja
  • 1 srednje velik brokoli
  • 200 g tofuja (sojin sir)
  • 2 mladi čebulici 
  • pest sveže rukole 
  • pest naravnih sončničnih semen
  • košček ingverja
  • strok česna
  • peteršilj
  • ščepec soli in popra
  • ščepec kurkume
  • ščepec žafranike (cvet)
  • ščepec muškatnega oreha
  • ščepec kajenskega popra
  • ščepec semen koriandra
  • ščepec črnega sezama (lahko tudi popražen navaden sezam) 
  • košček kokosovega masla oziroma kokosove masti (ali 2 žlici sezamovega olja)
  • 200 ml in par kapljic vode

Priprava (čas priprave 15 min.):

100 g bulgurja speremo pod tekočo vodo in damo v posodo za kuhanje. Dodamo 200 ml vode, ščepec soli, popra, kurkume, žafranike, muškatnega oreha, kajenskega popra ter v mežnarju zdrobljenih koriandrovih semen. Posodo pristavimo na ogenj, ko voda zavre, ogenj nekoliko zmanjšano, pokrijemo s pokrovko in pustimo, da se jed kuha 13 minut. 

Medtem sesekljamo strok česna, na male koščke narežemo ingver, najprej po dolžini, potem pa na 3 cm dolge koščke narežemo mlado čebulo, na kocke narežemo ingver in na majhne vejice nalomimo brokoli. V ponvi segrejemo košček kokosovega masla (ali sezamovega olja), dodamo česen, ingver, mlado čebulo, sončnična semena, tofu ter vse skupaj pražimo in mešamo dokler tofu rahlo pozlati. Dodamo brokoli in par kapljic vode, pokrijemo s pokrovko in pustimo, da se par minut na močnem ognju pari (čas je odvisen od tega ali imamo raje, da brokoli ostane hrustljav ali nam je bolj všeč popolnoma kuhan). Medtem nasekljamo peteršilj. 

Bulgur po 13 minutah kuhanja odstavimo z ognja, okrasimo z žafraniko (cvetom), črnim sezamom in peteršiljem. Brokoli s tofujem naložimo na krožnik okrog bulgurja in okrasimo z rukolo. 

Dober tek!

Ajda Es

Rss feedObjavi na FacebookuObjavi na Twitterju
OBJAVI NA
0 KOMENTARJEV • ZA KOMENTIRANJE MORATE BITI PRIJAVLJENI
NAPIŠI KOMENTAR • ZA KOMENTIRANJE MORATE BITI PRIJAVLJENI
Ime (obvezno)
E-naslov (obvezno) - ne bo objavljen
URL